Hechting en corona
Ouders
Esther Groenewegen
Ouders
03/14/2020
2 min
0

Hechting en Corona, 9 tips

03/14/2020
2 min
0

En, is jouw kind al naar huis gestuurd?


Bij mijn kinderen zitten er op dit moment nog maar een aantal kinderen in de klas. Bij een of twee keer niezen of hoesten worden ze gelijk naar huis gestuurd. Het is voor iedereen op dit moment een 'crazy world'. Maar voor onze kinderen met hechtingsproblemen kan het extra angstig zijn. Ik heb al verschillende telefoontjes gehad van ouders die op dit moment hele angstige kinderen thuis hebben. Deze kinderen voelen dat ze op dit moment geen grip hebben op de situatie en dit maakt ze extra onrustig en angstig. Ik deel je graag hoe jij op de juiste manier kunt omgaan met deze extreme situatie.

9 tips om met de coronavirus stress om te gaan:

1. Neem de juiste voorzorg maatregelingen in acht maar leg dit niet met veel bombarie uit. Gewoon doen zonder er te veel woorden aan vuil te maken. Of maak er een spelletje van. Vraag aan je kind: Op hoeveel manieren zou je iemand kunnen begroeten zonder je handen te gebruiken? En kijk hoeveel verschillende manieren het zelf kan bedenken.

2. Laat niet de hele tijd de tv en radio aanstaan, op deze manier worden onze kinderen, en wij ook, steeds aan de onrust herinnert. Snap dat onze kinderen heel anders met het vele nieuws om gaan wat hen extra angstig kan maken.

3. Praat er niet te veel over. Geef alleen de hoogst nodige informatie. Je kind heeft er niets aan om te horen dat er in China zoveel mensen dood zijn gegaan en dat er in andere landen ook zo en zo veel besmettingen zijn en wat de dagelijkse nieuwe besmettingen in Nederland zijn.

4 Ga er ook niet steeds met anderen over praten als je kinderen erbij zijn, ook niet aan de telefoon. Kinderen luisteren altijd naar je, vooral als jij denkt dat ze met iets anders bezig zijn.

5. Als je zelf angstig bent laat dit dan niet merken aan je kind. Daar word je kind extra angstig van. Kind heeft op dit moment een rots in de branding nodig. Iemand waar hij of zij blind op kan bouwen en vertrouwen en als het goed is ben jij dat. Dus laat je angstige gevoelens niet te veel zien en deel ze ook niet aan anderen waar de kinderen bij zijn.

6. Als je zelf besloten hebt om te hamsteren probeer dit dan ook uit te leggen zonder extra angst over te brengen, kijk of je daar ook een spelletje van kunt maken. Veel kinderen met hechtingsproblemen hebben in jonge jaren schaarste gekend. Het zou zomaar kunnen zijn dat het hamsteren dit stukje trauma triggert en dat dit gevolgen heeft voor het gedrag van je kind. Vertel je kind niet dat je bang bent dat er straks niet genoeg eten en toilet papier is, het zal niet alle kinderen triggeren. Maar als jij een kind hebt wat met schaarste te maken heeft gehad in de eerste jaren van zijn of haar leven zou dit zomaar een trigger kunnen zijn.

7. Kijk of je met de extra tijd die je nu met je kinderen hebt leuke of grappige dingen kunt bedenken. Ik weet nog dat mijn kinderen het helemaal geweldig vonden om in bad de avond maaltijd te eten, geen idee waarom maar dat was voor hen een feestje. Of bouw van de tafel en tent en zeg dat je op 'de camping' gaat eten vanavond.

8. Neem de gevoelens van je kind serieus. Zeg dus niet: stel je niet aan, doe niet zo overdreven. Daar komen kinderen niet van tot rust. Erken de gevoelens van je kind en praat vervolgens even kort over de maatregelen die je kunt nemen en ga dan vervolgens iets anders doen zodat je kind zijn zinnen op iets anders kan zetten. Zet muziek op en ga gek dansen of maak iets lekkers voor ze klaar.

9. Neem bij het naar bed gaan extra tijd om deze overgang goed te begeleiden. Als je kind de hele dag extra angst prikkels heeft gehad dan zal het extra moeite hebben om tot rust te komen in de avond. Laat deze gevoelens er gewoon zijn, geef het ruimte en praat ook dan niet te veel. Geef een massage, doe de kinderen in bad, lees een verhaaltje voor, doe een etherische olie brander aan.



Reacties
Categorieën